kunglig_ballast_betongbord-3Ballast = sand och sten. I veckan levererade Kim några ton i olika fraktioner. Det är den sanden jag valt ut som ingående material i de nya tunna bordsskivorna. En granit av typen Granodiorit. Det ljusare slaget av urberg. Krossat material från berg som är flera hundra miljoner år gammalt. Mer material än så kan inte något bli. Det är vardag för mig och jag fascineras likväl.

kunglig_ballast_betongbord-2Vi använder tre olika fraktioner av just denna sand beroende på vad vi gjuter. Man blandar olika sandfraktioner efter modeller för att få bra kompaktering. Bra kompaktering innebär så lite luft som möjligt mellan sandkornen. Sandens form är första steget i att få till en bra blandning. Visste du att om du fyller två lika stora kärl med fin sand respektive grov sten så har du i princip samma mängd luft i bägge kärlen.

kunglig_ballast_betongbord-1Sanden i ett färdigt soffbord. Graniten är frilagd för att ge en livfull yta med karaktär. Här vilar skivan på ett underrede i stålkuleblästrat rostfritt stål i. Se alla betongbord på Forsberg Forms hemsida. Foto: Jörgen Hinder